javascript hit counter
Home Health Tannstein: Hva Er Det og Hvordan Unngå Det?

Tannstein: Hva Er Det og Hvordan Unngå Det?

by Backlinks
0 comment
Rate this post

Tannstein: Hva Er Det og Hvordan Unngå Det?

Tannstein, eller tartar, er et vanlig problem for mange. Det dannes når plakk på tennene mineraliseres og blir hardt, noe som kan føre til en rekke tannhelseproblemer. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva tannstein er, hvordan det dannes, og hvilke tiltak du kan ta for å forebygge det.

Hva er Tannstein?

Tannstein er en hard, kalkholdig substans som dannes når plakk på tennene ikke fjernes. Plakk er en myk, klebrig film av bakterier og matrester som legger seg på tennene. Hvis plakk ikke blir børstet bort, kan det mineralisere og danne tannstein. Tannstein kan finnes både over og under tannkjøttlinjen, og det kan føre til irritasjon og betennelse i tannkjøttet.

Hvordan Dannes Tannstein?

  1. Plakkdannelse: Når du spiser, danner bakterier og matrester en myk plakkfilm på tennene. Denne filmen kan bli synlig etter noen timer.
  2. Mineralisering: Hvis plakk ikke fjernes innen 24-72 timer, begynner mineraler fra spyttet å feste seg til plakken, noe som gjør den hardere.
  3. Tannstein: Etter hvert som mineraliseringen fortsetter, blir plakken til tannstein, som kan være gul eller brun og har en ru overflate.

Symptomer på Tannstein

Tannstein kan være vanskelig å oppdage uten hjelp fra tannlege, men noen vanlige symptomer inkluderer:

  • Misfarging av tennene: Tannstein kan føre til misfarging, ofte i form av gule eller brune flekker.
  • Dårlig ånde: Bakteriene som samler seg på tannstein kan forårsake dårlig ånde.
  • Tannkjøttbetennelse: Irritert og blødende tannkjøtt er også et vanlig tegn på tannstein.

Hvordan Forebygge Tannstein

  1. Regelmessig tannpuss: Puss tennene minst to ganger daglig med fluorholdig tannkrem for å fjerne plakk før det blir til tannstein.
  2. Bruk tanntråd: Tanntråd fjerner plakk og matrester fra mellom tennene og langs tannkjøttlinjen.
  3. Besøk tannlegen: Regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rengjøring er avgjørende. Tannlegen kan fjerne tannstein og gi råd om bedre munnhygiene.
  4. Kosthold: Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer og drikker, da disse kan fremme plakkdannelse.

Konklusjon

Tannstein er en vanlig, men unngåelig tilstand som kan påvirke tannhelsen din negativt. Ved å opprettholde god munnhygiene og besøke tannlegen regelmessig, kan du effektivt forebygge dannelsen av tannstein. Husk at det alltid er bedre å forebygge enn å behandle!

You may also like

Leave a Comment